lördag 20 oktober 2012

Bildmuséet

Idag besökte vi Bildmuséet. Det låt tidigare uppe vid hembygdsområdet Gammlia, men finns numera vid Konstnärligt campus nere vid älven.

Jag och tjejerna hade bjudit med Vilma och Marlene, den tyska utbytesstudenten som jag är kontaktperson för. Vi möttes på stan och sedan promenerade vi till muséet. Det var en härligt solig höstdag.
Det är så vackert med frost att det nästan gör ont att titta på det!! :)
 Nya bildmuséet är en snygg byggnad med massor av fönster.
Här är alla fina tjejer med den blanka älven som bakgrund.
 Muséet är sex våningar, så det var en vidunderlig utsikt som erbjöds högst upp i byggnaden.
I hela muséet var väggarna vita och alla dessa fönster släppte in en massa ljus, det kändes nästan som ljusterapi! Men tyvärr orsakade fönstren, och ljuset, en hel del blänk i de upphängda fotografierna(i ram med glas). Lite irriterande att behöva ändra vinkel för att slippa se sin egen spegelbild i fotografiet.
Dayanita Singhs utställning "En fotografs äventyr" innehöll många dokumentärbilder, bl a vackra porträtt i svartvitt och många dramatiska färgfotografier!. Jag kan verkligen rekommendera er att se utställningen. Här kan du läsa mer om henne.

Den andra utställningarna har jag blandade känslor för, kändes "sådär".. "Kirunatopia - i skuggan av framtiden"hette den. Två våningar med många märkliga tavlor. Jag har dock svårt att tycka något är konst när den inramade teckningen ser ut som något de hämtat på en förskola! Inga illa ment mot förskolebarnen! ;) Men smaken är ju som baken!! :) Och nog fanns det fina tavlor också. Bland annat en underbar kolteckning av en ros. Tavlan var enorm och jättevacker.

Sedan var det tecknade bilder av Nanna Johansson. En rolig och träffsäker serie om "Djurrikets sämsta pojkvänner". Det märkliga var att den utställningen var i samma rum som den kreativa verkstaden var. Ett rum där man kan rita och måla. Och det är ju oftast barn som vill göra det. Och barn dras till serier i glada färger. Är dock inte riktigt säker på om språket i Nannas serier är lämpliga för små barn som just lärt sig läsa! ;)

En fika blev det innan vi promenerade in mot stan igen. Passerade Designhögskolan på vägen och passade på att fota väggen med fönster som ser ut att kunna fortsätta ända upp i himlen! :) 
Panelen på huset är otroligt annorlunda jämfört med det jag sett innan.
Vackra röda bär!




6 kommentarer:

  1. vilka bilder du tagit själv!!! Underbara!!

    SvaraRadera
  2. vad otroligt duktig du är på hitta på saker att göra. Så fina bilder. Hoppas du år någorlunda. Kramar

    SvaraRadera
  3. Härligt bilder! Det frostiga lövet är helt otroligt. Jag älskar själv att fota frost.

    SvaraRadera
  4. Det låter som ett fint museum och som alltid har du tagit en massa vackra bilder! Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilken annorlunda byggnad. I vilken stad finns den? Instämmer i att det är många fina bilder du visar här på bloggen!

    SvaraRadera